top of page

SPY:CO - HUR BÖRJADE DET?

"VÅRT KONCEPT ÄR BASERAT PÅ SAMARBETE, NYFIKENHET OCH ATT LÄRA SIG NYA SAKER PÅ ETT SPÄNNANDE SÄTT!"

Hellena Cederlund - Grundare Spy:Co Barnkalas (svensk intervju följer)

FRÅN DESIGNER TILL SPIONCHEF!

Jag har alltid varit entreprenör och egenföretagare och det var faktiskt det som tog mig till Amsterdam där jag, tillsammans med min make Per, drog igång ett designföretag för blivande mammor. Det växte bokstavligen så det knakade och resulterade i att vi, efter mycket jobb och osannolika händelser, hade återförsäljare över hela världen, från Moskva till New York och egna butiker i Amsterdam och London. Höggravid, öppnade vi vår Londonbutik och vårt först barn (Malva) tittade ut 3 dagar senare… Men efter 15 år inom mode så tyckte vi det var dags för något nytt! Vi sålde verksamheten och Malva fick en bror, Astor. Jag fortsatte med design och barnen växte…

 

 

Idéen till Spy:Co såddes faktiskt av ett problem! 

När barnen började bli lite för stora för Prinsess- och Piratkalas så kändes det helt plötsligt som om det blev väldigt uppdelat i ¨killkalas¨ med Paintball och Lasergame och för tjejerna var det mycket ¨Fotomodell för en dag¨ eller ¨gör ditt eget smink¨ som dök upp. Jag gillade inte det där riktigt, tyckte det kändes förlegat! Jag ville hitta något som var kul för både killar och tjejer och där det inte spelade någon roll om man var duktig i sport eller inte - och, en aktivitet som mer handlade om teamwork än utslagning! Så bra kvinna reder sig själv tänkte jag och satte mig ner och funderade. Jag visste vad jag ville åstadkomma. Det skulle vara kul och engagerande för tjejer och killar mellan 6 och 11 år och som mamma tyckte jag självklart att det skulle vara lite trevligt om barnen lärde sig något under tiden ;) 

 

Tillsammans med barnen och en mobiltelefon så knepade och knåpade jag ihop det första ¨uppdraget¨ lagom till Malvas 6-års kalas. Det döptes till Spy:Co (uttalas Spajkå) och gick ut på att barnen skulle vara Spy:Co agenter och lösa ett uppdrag med ett stulet diamanthalsband… Till hjälp hade det Octagon, Spy:Co’s agentchefen (blev naturligtvis Per, förklädd till oigenkännlighet) och spännande film och lyssnarlänkar som skulle hjälpa agenterna på traven. En dag efter skolan när barnen kom till vår studio var fotograferingen i full gång - både Per och jag jobbade då på att göra om oss till ¨De misstänkta¨. Kläder och peruker flög bokstavligen genom luften och gamla styling knep aktiverades och jag kan bara tillägga att våra vänner både i Sverige och Nederländerna skrattar i princip ostoppbart, fortfarande, när de tittar på bilderna! Men, det blev bra! 

Spionkalaset blev en succé och barnen pratade länge om ¨uppdraget¨ som de hjälpt Octagon och Spy:Co med. Fler föräldrar hörde av sig och ville låna frågor, film och lyssnarlänkar och också själva ha ett Spy:Co kalas. Till slut blev det så många förfrågningar och feedbacken var så positiv så jag tänkte att det kanske går att göra något riktigt bra av Spy:Co. Det är nu över 5 år och idag arbetar 3 personer heltid och vi har 10 uppdrag igång på vår hemsida (www.spyco.se). Konceptet har förfinats och utvecklats så att uppdragen går att genomföra överallt i hela landet och man beställer enkelt hem ett färdigt spionkalas ungefär som en matkasse. Skolor och idrottsklubbar över hela Sverige använder nu också vårt koncept. Över 15.000 barn har upplevt ett Spy:Co kalas och vi fortsätter att växa. 

Sedan ett år finns vi även på den engelska marknaden! Du hittar oss under adressen www.spyparty.co.uk

bottom of page