BARNKALAS - 16 TIPS FÖR BÄSTA KALASET

Hur fixar jag bästa barnkalaset?

Så fixar du bästa barnkalaset - 16 kalastips som gör dig till proffs!
Så fixar du bästa barnkalaset - 16 kalastips som gör dig till proffs!

Ett barnkalas ska vara enkelt och roligt att ordna för föräldrar och helst ha en "wow-kalasfaktor" för barnen! Med vår enkla steg-för-steg guide med tips & tricks hjälper vi dig att fixa ett riktigt lyckat kalas, från gratis inbjudningskort till barnkalaset till tips för bästa kalasmaten!
 

Sammanfattning - så fixar du enkelt bästa barnkalaset
Följ vår enkla checklista! 

 

1. Kalasinbjudningen sätter stämningen på barnakalaset
2. Så fixar du enkelt en hemlig inbjudan till kalaset
3. Bästa goodiebagen fixar du själv
4. Förbered diplom att dela ut
5. Skapa din egen spellista för barnkalaset
6. Tid för födelsedagsbarnet att stå i centrum!
7. Tips & tricks för bästa kalasdukningen
8. Barnkalasmat för alla - enkelt!
9. Barnkalasefterrätten som är både nyttig och supergod
10. Snacks för barnkalaset - nästan nyttigt och himmelskt gott
11. Bästa alternativet till läsk på kalaset
12. Enkelt tips för att slippa spill på kalaset
13. Bästa barnkalastemat för tjejer och killar 
14. Lära under lek - bli smartare under kalaset!
15. Teamwork istället för tävling gör barnakalaset roligare för alla!
16. Så fixar du enkelt bästa kalaset hemma!

 

1. Gratis inbjudningskort till barnkalaset!

Gratis inbjudningskort barnkalas från Spy:Co! Gratis inbjudningskort barnkalas från Spy:Co!

Kalasinbjudan sätter stämningen direkt på kalaset!

Här ser du vår gratis spionkalasinbjudan för tema spionkalas. Vill du använda vår specialdesignade gratis barnkalasinbjudan så går det jättebra! Du kan självklart printa ut den eller skicka den som en e-kalasinbjudning!

Vill du göra det extra hemligt kan du lägga ner inbjudan till barnkalaset i ett kuvert och skriva det inbjudna barnets namn med citronsaft utanpå. Glöm bara inte inte att tipsa föräldrar om att det enbart kan läsas om det hålls över en lampa eller om man stryker kuvertet lätt med ett stykjärn!

2. Hemlig barnkalasinbjudan som film med födelsedagsbarnet!

Födelsedagsinbjudan  som film från Spy.Co Barnkalas! Födelsedagsinbjudan som film från Spy.Co Barnkalas!

Skicka ut en hemlig kalasinbjudan som film!


Kan det bli hemligare än så…
Mamma eller pappa får klä på sig svart kavaj, hatt och mörka glasögon och prata in meddelandet under tiden det filmas med mobilen. Skicka som "hemligt meddelande" till de inbjudna barnen!

Vill du ha det lite mer professionellt använder du ”kalasinbjudan som film” från oss på Spy:Co. Där pratar den riktiga agenchefen Octagon direkt till de inbjudna barnen och häftigast av allt - födelsedagsbarnet dyker upp i filmen! Naturligtvis är allt TOP SECRET! Inbjudan kan du enkelt skicka som mejl eller sms! 

3. Gör själv den mest spännande goodiebagen!

Gör-själv goodiebag! Gör-själv goodiebag!

Bästa goodiebagen gör du själv!

Köp vanliga små bruna papperspåsar och en stämpel + stämpeldyna. Tryck nu TOP SECRET eller HEMLIGT på varje påse. Oftast tycker många barn om att förutom en lite godisgrej, kanske få något mer bestående. För våra spionkalas kanske det passar med tex. enkelt förstoringsglas, kompass, nyckelring med lyse, karbinhake, lösmustach, ballonger, små vattenpistoler, glow-in-the-dark penna.

Istället för godis brukar vi stoppa våra bästa äppelkakspopcorn eller
vitchoklad/oreo popcorn (se recept längre ner) i påsarna! Gör en stor sats och använd både på kalaset och för goodiebagen. Lägg i popcornen i en liten återanvänd glasburk istället för plastpåse i goodiebagen!

 

4. En liten belöning efter genomfört uppdrag!

Spy:Co Diplom med agentbild Spy:Co Diplom med agentbild

Förbered diplom att dela ut!

På alla barnkalas där det är någon aktivitet älskar barn att få en liten belöning efter att de klarat av uppgiften. Designa fritt själv och be alla barn mejla över en bild innan kalaset så de kan få ett fint diplom med namn och bild som belöning .

Hos oss på Spy:Co finns det färdig gratis mall för agentdiplom. Be alla inbjudna agenter skicka in en bild på sig själva (går bra med skolfoto). Förbered och printa ut färdiga "agentdiplom" som du hittar på vår hemsida eller om du vill designa själv. Har du möjlighet att laminera blir det extra ”på riktigt”. 

5. Lägg ner tid på att skapa en egen spellista för barnkalaset!

Lyssna på Spy:Co's spellista under barnkalaset! Lyssna på Spy:Co's spellista under barnkalaset!

Ladda ner en spellista från Spotify med passande musik för kalaset!

Glöm inte att musik är nästan oöverträffat vad det gäller att skapa en stämning! Ett piratparty får mer sjögång och ett detektivkalas blir mer hemligt med rätt musik. Det finns mycket att hitta på Spotify om man söker på olika teman. 

Vill du vara säker på att få en ”barnanpassad” spellista som garanterat höjer stämningen, då ska du ladda ner Spy:Co’s egen spellista! 

Tips! Tänk på att i slutet av kalaset kan det vara bra att sätta på lite lugnare musik, och som om du svängt ett magiskt trollsö så blir barnen också lugnare på en gång!

6. Dags för födelsedagsbarnet att stå i centrum!

Här är spionkalaset! Här är spionkalaset!

Sätt upp en stor bild på födelsedagsbarnet på ytterdörren!

Agent, pirat eller kanske superhjälte? Nu ska det synas vem som har födelsedagskalas! Blir det ett spionkalas - på med hatt, polotröja och självklart svarta solglasögon. En mustasch brukar ofta vara en hit både hos tjejer och killar och oavsett ålder!

Fota och experimentera med olika filter på telefonen, kanske blir det en bild i svart/vitt?

7. Tips & tricks för bästa barnkalasdukningen!

Tips & tricks för barnkalaset - Fixa laserstrålar med neongrönt garn! Tips & tricks för barnkalaset - Fixa laserstrålar med neongrönt garn!

Låt fantasin flöda! Anpassa dukningen efter temat! Strunta i plastglas och använd spillsäkra och återanvändbara Mason jars istället!

För detektivkalaset kan du duka med häftiga agent/spionrelaterade saker! En svart pappduk och svarta papptallrikar? Gör skoavtryck på duken med vattenbaserad färg! Eller varför inte använda svarta sopsäckar över stolarna?

Avspärrningstejp är alltid användbart och går att beställa billigt från många byggvaruhus och online. Knyt runt stolar etc. Hitta fingeravtryck på nätet och printa ut i A4 format, klistra upp på snöre och gör en girlang. Med neongrönt stickgarn som du spänt över rummet i olika höjd har du enkelt fixat farliga laserstrålar!

8. Barnkalasmat för alla - enkelt!

Barnkalasmat - låt barnen göra sin egen pizza slice! Barnkalasmat - låt barnen göra sin egen pizza slice!

Hälsosamma kalasmaten som alla gillar!

Tricket med barnkalasmat är att det ska vara älskad av alla, enkel att göra och hälsosam (tycker vi på Spy:Co). 

Till "riktig mat" får alla göra sin egen pizza! Perfekt om det finns allergiker eller glutenkänsliga. Köp färdiga pizzabottnar både med och utan gluten. Dela i bitar och lägg upp så det är enkelt att ta.

Nu kan varje barn fylla "sin pizzabit" med favorittillbehör så som, tomatsås, ost, champinjoner, ananas, mozzarella etc. Ofta äter inte barnen mer än 1-2 bitar därför är det bättre att skära upp pizzabottnarna från början så de kan ta så många bitar de vill, det går också fortare att få ut pizza slices till varje barn än att stå och vänta på hela pizzor där man kanske inte äter alla ingredienser.

9. Barnkalasefterrätten som är både nyttig och supergod!

Barnkalas efterrätten som är både god och nyttig! Barnkalas efterrätten som är både god och nyttig!

Tänka att det går att bjuda på en kalasefterrätt som är en "hit" hos alla och dessutom full med nyttiga antioxidanter!

Börja dagen innan - använd väl mogna bananer för mer smak. Skala och halvera varje banan på mitten, stick en pinne för klubbor/grillpinne av trä i varje bananhalva och lägg på en bricka med bakpapper och stoppa in i frysen över natten. Värm flera mjölkchokladkakor i vattenbad eller micra i omgångar i micron tills all är smällt, blanda i lite vegetabilisk olja tills du får en smidig, krämig koncistens.

Nu är det dags att hälla upp dekorationer på olika tallrikar. Du kan använda riven kokos, strössel, nöthack tex. Ta ut bananerna, doppa i chockladen och rulla sedan i olika strössel - klart! Det går bra att lägga tillbaka bananerna i frysen och ta fram ca. 5-10 minuter innan de ska ätas. Håller i frysen ca. en vecka om de läggs i en lufttät förpackning.

10. Snacks för barnkalaset - nästan nyttigt och himmelskt gott!

Spionpopcorn från Spy:Co Spionpopcorn från Spy:Co

Godaste barnkalassnacksen gör du bäst själv! Vi bjuder på 
våra "tried-and-tested" favoriter!


Som snacks har vi de godaste popcornen som du kan hitta! En garanterad succé på vilket barnkalas som helst! 

• Äppelkakspopcorn:
Poppa popcornsom vanligt, det går bra att använda micro popcorn. Sedan smälter du smör i en kastrull. Till sätt lite riven muskot, mald kanel, farinsocker och lite, lite vaniljextrakt - ta av från plattan. På en plåt med bakpapper lägger du ut hackade torkade äppelbitar och pekannötter i bitar och sedan de poppade popcornen. Häll smörblandningen över. Rosta i ca. 15minuter, rör med jämna mellanrum. Smakar nästan bättre än en varm äppelkaka!

• Spionpopcorn med vitchoklad och Oreo:
Poppa popcorn som vanligt. Kör oreokakor i mixern en kort stund - de ska vara bitar inte mjöl. Smält vitchoklad i vattenbad eller smält i omgångar i micron. Blanda popcorn och oreomix i en stor bunke, häll i den smälta vita chokladen och rör om ordentligt så allt blandas. Inte så nyttigt men ack så gott!

 

11. Bästa alternativet istället för läsk på kalaset!

Så fixar du hälsosam "agentdryck"! Så fixar du hälsosam "agentdryck"!

En hälsosam och spännande ”agentdryck” till spionkalaset fixar du enkelt så här!

Skippa läsken, använd istället en god juice som födelsedagsbarnet kan välja ut, blanda med sodavatten för bubbel, ett par droppar grönkaramellfärg kan göra susen om juicen är genomskinlig. Kvällen innan lägger du druvor, hallon, jordgubbar eller vinbär i frysen - använd som läckra isbitar på kalasdagen!

Vill du ändå bjuda på läsk kan du enkelt skriva ut en ”fusketikett” på datorn och klistra över orginaletiketten. Skriv SANNINGSSERUM! 

12. Ett enkelt tips för att slippa spill på barnkalaset!

Mason jar med Spy:Co sticker Mason jar med Spy:Co sticker

Mason jar med stickers

Att det spills lite här och där under barnkalaset är kanske oundvikligt men ett sätt att minimera det är att köpa så kallade ”Mason Jars”. Vi kan också kalla det syltburkar med skruvlock och sugrör.

Lite dyrare i inköp än platsmuggar med håller under många barnkalas och är bra för miljön! Dessutom minimerar de framförallt spill och är lätta att hålla i för mindre händer. Med i vårt paket kommer också Spy:Co stickers - använda en sticker för att dekorera mason jaren med så blir det mer spännande på en gång! Har du ett kalas med ett annat tema kan du också sätta på namnetiketter så
blandar inte barnen ihop glasen!

13. Barnkalastema - SPIONKALAS!

Barnkalas tema - Spionkalas från Spy:Co Barnkalas tema - Spionkalas från Spy:Co

Ett succétema för födelsedagen är spionkalas! Det passar tjejer och killar i alla åldrar!

Alla barn gillar att känna sig smarta, gärna smartare än vuxna! Precis det är temat på våra spionuppdrag! Våra vuxna agenter har misslyckats med att lösa uppdraget och nu måste vi anlita Spy:Co's barnagenter.

Du beställer enkelt det färdiga spionkalaset direkt hem till din dörr! I paketet ingår agenthandböcker till varje deltagande barn! Barnen står i direktkontakt med spionhögkvarteret och agentchefen Octagon via hemliga filmer och spännande audiolänkar. Klarar de av att lösa uppdraget - kommer Octagon att ringa på hemtelefonen efter ett lyckat "mission"...

Du kan välja mellan 10 olika uppdrag i olika svårighetsgrad och passar barn mellan 6 och 11 år.


 

14. Lära under lek - bli smartare under kalaset!

Agenthandböcker till varje barn - Spy:Co barnkalas Agenthandböcker till varje barn - Spy:Co barnkalas

Kan man få barn att lära sig rolig och användbar fakta utan att de tänker på det - då har vi lyckats! 

"Det var spännande och jag känner mig smart!" är ett återkommande kommentar vi får från många föräldrar när de berättar vad barnen tyckte om kalasuppdraget!

Att de flesta barn också tror att det är "på riktigt" är en annan viktig faktor som gör våra spionkalas något utöver det vanliga!

Till varje uppdrag kommer sjävklart agenthandböcker med för alla barn!

 

15. Teamwork istället för tävling på barnkalaset!

Spy:Co agenter får instruktioner Spy:Co agenter får instruktioner

Att vi vuxna är bra på olika saker säger sig själv men tänk på att samma sak gäller för barn! Ett bra barnkalas ska bygga på teamwork och inte utslagning.

Att under ett spionuppdrag lära sig att det krävs olika kunskaper och samarbete för att lösa ett svårt fall är en bra övning för många barn!

 

16. Så fixar du enkelt ett spännande kalas hemma!

Octagon berättar vad våra agenter måste ta reda på under spionuppdraget! Octagon berättar vad våra agenter måste ta reda på under spionuppdraget!

Allt du behöver för uppdraget finns i paketet som skickas hem till dig - enkelt!

Börja med att dela ut agenthandböckerna till barnen, nu börjar det! Visa första filmen där agentchefen Octagon berättar (på direktlänk från Spy:Co’s högkvarter) vad som agenterna måste göra som första steg på uppdraget! Jakten har börjat...

För agenterna gäller det att hitta de 10 olika ledtrådarna. Till hjälp har det agenthandboken, häftiga lyssnarlänkar och engagerande filmklipp. Du bestämmer själv hur stor yta barnen ska röra sig över, ska det vara inomhus eller utomhus, eller både och?

Lyckas de lösa det svåra uppdraget kan det hända att agentchefen Octagon, personligen, ringer upp födelsedagsbarnet och gratulerar både till födelsedag och för ett lyckat samarbete!