Barnkalas recept - Bästa popcorngodiset med Oreos och vitchoklad!

Barnkalasgodis - Popcorngodis med Oreos och vitchoklad

Jag lovade att återkomma om popcorngodis för barnkalaset! Detta recept har varit en favorit sedan vi gjorde det första gången och är ett absolut måste, en gång per år! 

När barnen fyller år här i Nederländerna så tar man med något gott och (helst nyttigt) till skolan och bjuder hela sin klass på. Detta kallas ¨traktatie¨. När barnen var riktigt små gjorde vi ofta igelkottar med upp och nervända melonhalvor där vi stack ner trägrillspett med färsk frukt varvat med marshmallows. Med åren så har det skett en viss förskjutning vad det gäller traktatien. Det kan sammanfattas med: äldre barn = onyttigare traktatie...
En gång per år tycker jag också att det är OK! Jag visste sedan tidigare att våra barn tyckte om vitchoklad och de gillade även Oreokakor så för ett barnkalas kom jag upp med idéen att försöka kombinera dessa två på ett kul (och lätt!) sätt.


Det absoluta favoriten och som både våra egna barn önskar varje år och och klassen längtar efter, är nu sedan 5 år vårt popcorngodis :) I vanliga fall äter inte vi speciellt mycket godis och våra barn tycker faktiskt bättre om god mat än godis och efterrätter. Men en gång per år så slår vi till med detta - sedan är alla nöjda att det dröjer ett år till nästa gång!

Så här enkelt gör du vårt Popcorngodis med Oreos och vitchoklad:


• Poppa/micra egna popcorn eller köp färdiga. Beräkna c:a 2 dl poppade popcorn per barn.


• Smält vit choklad i micron. Använd så mycket eller lite som du anser är OK. Du bryter chokladen i bitar och micrar c:a 50 secunder i taget, tills chokladen är smält. Jag tycker det är lättare att göra så här än att smälta chokladen i vattenbad men självklar fungerar båda sätten.

• Lägg Oreokakorna i en zipplastpåse och banka alla kakorna till smulor med tex. en brödkavel. Vi brukar ha lite större bitar kvar lite här och där så inte allt blir till småsmulor men det är en fråga om tycke och smak. Precis som med chokladen så väljer du själv hur mycket eller hur lite du vill ha i.

• Blanda sedan popcornen och Oreosmulorna i en stor bunke. När allt är väl blandat häller du i den varma vita chokladen och fortsätter att blanda ordentligt. Klart!

Jag rekommenderar att alltid göra popcorngodiset så nära det går till själva serveringen då de tappar lite av knaprigheten om de får stå framme för länge.


 

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Sint-Maarten fest i Amsterdam!
Sint-Maarten fest i Amsterdam!

Den 11 november varje år inträffar ¨Sint-Maarten¨ överallt i Nederländerna.
En speciel händelse som vi inte ofta har hört talas om i Sverige!


Traditionen har funnits länge, länge och var från början en fest för de fattiga barnen men från början av 1900-talet har det ändrats och nu firar alla barn Sint- Maarten! När vi flyttade hit till Amsterdam hade vi aldrig hört talas om denna tradition och förstod ingenting när en grupp småbarn rusade in på restaurangen där vi satt och åt. Alla barn höll i en pinne med en liten lampa längst ut och över lampan hängde egentillverkade lyktor i papper och plast. Sedan började sången - alla barn stämde in och vi kan bäst beskriva det som flerstämmigt...

Nu efter 20 år vet vi lite mer! Vi skulle beskriva Sint-Maarten lite som våra påskkärringar fast på hösten. Tanken är densamma då man går runt och sjunger för att, i bästa fall, få godis. Någon vecka innan den 11 november börjar alla barn i skolorna tillverka sin egen¨lampion¨ och det finns inga gränser hur en lampinon får se ut!

På kvällen de 11:e går barnen ut i grupp med sina lampinoner tända. Vid de hus, affärer eller restauranger där det lyser ett utsatt ljus eller pumpa går det bra att ringa på.
Nu ska hela gänget sjunga! Man har tidigare övat in lite olika Sint-Maarten sånger och nu måste barnen sjunga för att se om det blir något godis!
Oftast är det barn mellan 4 och 10 år som går runt, ofta med föräldrar i släptåg. Är det en riktigt kall och ruskig höstkväll tänder många fyrfat utanför sina hus och ibland bjuds det även på lite Gluhwine för föräldrarna!

På senare tid pratas det mycket om att Halloween håller på att konkurrera ut Sint-Maarten, något som vi hoppas inte sker! Vi gillar idéen med att lamporna görs själv och att det inte handlar om handlarnas Halloween utan det är en ljusfest för barn!  Här i Holland firas Sint-Maarten också lite som en fredsfest då den alltid inträffar den 11 november, samma dag som första världskriget slutade.


 

Senaste kommentarer

Per och Hellena från Spy:Co Barnakalas i hemstaden Amsterdam
Per och Hellena från Spy:Co Barnakalas i hemstaden Amsterdam

Ni är många som frågat om vi inte kan starta en blogg och nu har det hänt!

På vår barnkalasblogg kommer vi att presentera nyheter, nya uppdrag och framför allt bolla ideér med er. Vi älskar att höra ifrån er och ni är fantastiska på att komma med tips om förbättringar i stort och smått! Vi har också många roliga och spännande (och kanske oväntade) saker på gång!

Självklart kommer ni få se hur det fungerar att vara förälder i Amsterdam och få tips om vad man kan se och göra i en av europas vackraste städer.

Mer info om bilden ovan kommer i nästa inlägg :)

Hoppas höra ifrån er!
/Hellena

-

Arkiv

Kommentera gärna:

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Arkiv

Länkar

-

Etiketter