Senaste inläggen

Sint-Maarten fest i Amsterdam!

Sint-Maarten fest i Amsterdam!
Sint-Maarten fest i Amsterdam!

Den 11 november varje år inträffar ¨Sint-Maarten¨ överallt i Nederländerna.
En speciel händelse som vi inte ofta har hört talas om i Sverige!


Traditionen har funnits länge, länge och var från början en fest för de fattiga barnen men från början av 1900-talet har det ändrats och nu firar alla barn Sint- Maarten! När vi flyttade hit till Amsterdam hade vi aldrig hört talas om denna tradition och förstod ingenting när en grupp småbarn rusade in på restaurangen där vi satt och åt. Alla barn höll i en pinne med en liten lampa längst ut och över lampan hängde egentillverkade lyktor i papper och plast. Sedan började sången - alla barn stämde in och vi kan bäst beskriva det som flerstämmigt...

Nu efter 20 år vet vi lite mer! Vi skulle beskriva Sint-Maarten lite som våra påskkärringar fast på hösten. Tanken är densamma då man går runt och sjunger för att, i bästa fall, få godis. Någon vecka innan den 11 november börjar alla barn i skolorna tillverka sin egen¨lampion¨ och det finns inga gränser hur en lampinon får se ut!

På kvällen de 11:e går barnen ut i grupp med sina lampinoner tända. Vid de hus, affärer eller restauranger där det lyser ett utsatt ljus eller pumpa går det bra att ringa på.
Nu ska hela gänget sjunga! Man har tidigare övat in lite olika Sint-Maarten sånger och nu måste barnen sjunga för att se om det blir något godis!
Oftast är det barn mellan 4 och 10 år som går runt, ofta med föräldrar i släptåg. Är det en riktigt kall och ruskig höstkväll tänder många fyrfat utanför sina hus och ibland bjuds det även på lite Gluhwine för föräldrarna!

På senare tid pratas det mycket om att Halloween håller på att konkurrera ut Sint-Maarten, något som vi hoppas inte sker! Vi gillar idéen med att lamporna görs själv och att det inte handlar om handlarnas Halloween utan det är en ljusfest för barn!  Här i Holland firas Sint-Maarten också lite som en fredsfest då den alltid inträffar den 11 november, samma dag som första världskriget slutade.


 

Senaste kommentarer

Per och Hellena från Spy:Co Barnakalas i hemstaden Amsterdam
Per och Hellena från Spy:Co Barnakalas i hemstaden Amsterdam

Ni är många som frågat om vi inte kan starta en blogg och nu har det hänt!

På vår barnkalasblogg kommer vi att presentera nyheter, nya uppdrag och framför allt bolla ideér med er. Vi älskar att höra ifrån er och ni är fantastiska på att komma med tips om förbättringar i stort och smått! Vi har också många roliga och spännande (och kanske oväntade) saker på gång!

Självklart kommer ni få se hur det fungerar att vara förälder i Amsterdam och få tips om vad man kan se och göra i en av europas vackraste städer.

Mer info om bilden ovan kommer i nästa inlägg :)

Hoppas höra ifrån er!
/Hellena

-

Arkiv

Kommentera gärna:

Länkar

-

Senaste inläggen

Etiketter

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-